Home About Us Projects Publications News Contact Details

Prahran St

Essay

Living with a concrete backyard and water-damaged orange kitchen eventually pursuaded the owners of an Edwardian double-fronted house to maximise the large Prahran site. Retaining only the two front rooms the dark brick Edwardian has been gutted and rebuilt as a modern double-storey, open plan party house.

Sustainability was the mantra with this new building, extending as far as the front garden features of two oblong shaped cream-coloured water tanks as side fences in a green garden. Added solar panels along the new roof, under-floor heating, double-glazed full height windows, and the house is now ?ahead of its time?. Dark iron-bark hardwood recycled floors pave the whole of downstairs and donkey-grey carpet covers floors in the upstairs bedrooms and walk-in wardrobe. Early morning sunshine floods the large ensuite bathroom from the louvre laced outdoor balcony, and the double-sized shower boasts a glazed door that slides across to become the door to the toilet.

The two upstairs bedrooms have highlight slot windows out to the north light and the neighbouring eucalypt trees, off the second upstairs bedroom a deck has been inserted between the old and new roofs and provides a very private space for lounging all year round. Downstairs the fully retractable doors open up the whole of the downstairs dining and living space to a paved backyard, barbecue area and multiple car garaging. Marble counters in the kitchen, long benches, big drawer cabinets, and a large walk-in pantry make this a modern space for meals and entertaining.

The dining and living area features a gas-log open fire, surround sound system, looking out to a planted sideway leading to a central courtyard of sculptures. A wide hallway in the original house leads to two more bedrooms, one overlooking the north orientated central courtyard then through to the living spaces, and the other bedroom has its own bathroom and views to the south side pathway. Both original bedrooms downstairs have front windows looking onto the grey and white tessalated tiles, recreated cast iron lacework verandah.

Prahran Prahran
Prahran Prahran
Prahran Prahran
Prahran Prahran
Prahran