Home About Us Projects Publications News Contact Details

Park Place

Essay

Presented with a double sized block, one of which was vacant, this project has generous proportions for the inner city location. An existing grand terrace on the site was retained and renewed with modern stylistic elements.

Central to this is the idea that the large Fawkner Park vista from across the road flows continuously into all of the new spaces. Conceived as a garden pavilion the large living area straddles the site and allows views and sunlight through the transparent flanks. Reinforcing the idea of a garden pavilion is the cantilevered stair to the planted roof terrace.

A formal garden complements the Heritage fašade facing Fawkner Park, and filters back from this layer with other lifestyle accoutrements.

From Fawkner Park facing the barbeque terrace, through the living room, to the swimming pool and terrace, and beyond to the games room.

Upstairs each of the new bedrooms and bathrooms have slot windows that face the parks across the way.

These maximise the views and centre the occupants into their parkside location. It is a form that dissolves into the planted and treed landscape.

This is an architecture of transparency.

Park Place Park Place
Park Place Park Place
Park Place Park Place
Park Place Park Place
Park Place Park Place