Home About Us Projects Publications News Contact Details

Collingwood

Essay

This 1920s row house in Collingwood has been completely reworked. The two storey cottage originally had an open living on the ground floor and two bedrooms on the first floor.

It was decided to completely reverse the layout and turn the house upside down and is now transformed from a dark period house into a light and contemporary space.

Sliding doors between the downstairs bedrooms and side passage revert the cottage to its terrace-like form, the passage then leads to the modern black bathroom at the back. The central stairs stretch up between the two bedrooms and land in an open light-filled space on the first floor. Two timber cabinets form the sides of the stairs and become a modern credenza for the dining space, and a television and sound system cabinet in the living area.

The living area views are out to the front street and back across the stair landing, dining space, and through the corridor kitchen to the outdoor living on the timber deck. A brand new stainless steel and dark grey kitchen opens to the deck and surprising views of the city. Red coloured boxes hide the refrigerator, dish washer, and washing machine, and the copius kitchen cupboards store the owners many herbs and spices. Red is featured again in the raised overhead canopy screening the sunlight, and providing privacy.

The canopy floats above the deck and creates a sense of lightness. While the house has only been increased slightly in size the space feels significantly larger. It is important to get as much light into a house as possible and if there is insufficient space for windows you need to rely on reflective light and reflective surfaces.

Collingwood
Collingwood
Collingwood
Collingwood