Home About Us Projects Publications News Contact Details

Anglesea

Essay

The beach house at Anglesea on the Great Ocean Road, has the appearance of a brand new building with its clean lines and floor-to-ceiling glazing - and yet it was constructed in the early 1980s.

It has been transformed into a sleek and contemporary dwelling for the new owners. Red bricks have been updated with a charcoal grey render, huge windows, slate tiles and a wrap-around timber widened deck skirts the upstairs plus an incision in the deck roof opens this outdoor space to even extra light. Sited as a wide platform nestled amongst the saltbush the property features fabulous 180 degree views to the surf beach and rocks of Point Roadknight. Airy stairs lead from the wide entry hall through a large pivot door to the back yard of finely clipped lawn and herb gardens. A new pavilion of downstairs bedrooms open out to this newly created garden and play area.

An artists studio plus two bathrooms, laundry with a view, outdoor shower and surfboard store, drying court, bin store and double garage make up the rest of the spaces downstairs. Framed by floor to ceiling windows the spaces upstairs include the master bedroom, ensuite and walk-in dressing room, a glazed powder room at the top of the stairs is enclosed by translucent laminated glass and creates a lantern effect at night.

The contemporary kitchen occupies the same spot as in the previous house, but has been opened up to the new outdoor deck with its wrap-around views. There can be up to twelve people living here over summer and this modern beach house has more than the capacity.

Anglesea Anglesea
Anglesea Anglesea
Anglesea
Anglesea
Anglesea